Om du ska ta körkort i Stockholm eller andra delar av landet så kommer du att behöva intyga att din hälsa lever upp till de krav som ställs. För yrkesförare krävs det en läkarundersökning för att få läkarintyg för körkort med högre behörighet. Dessa intyg bygger på undersökningar av flera saker.
För vanligt körkort räcker det med hälsodeklaration
Den som ska ta ett vanligt körkort som ingår i kategorin grupp 1 enligt Transportstyrelsens klassificering behöver inte gå till en klinik. Det räcker att ladda ner hälsodeklarationen från Transportstyrelsens hemsida och själv fylla i. Sedan skriver du under och skickar tillbaka.
Det gäller förstås att du är ärlig när du deklarerar om ditt hälsotillstånd. Tänk också på att det finns vissa mediciner som rent praktiskt kan klassas som droger om de upptäcks i ditt blod i samband med en trafikolycka eller kontroll.
Ta alltid reda på hur du ska göra för att köra säkert och rådgör med din läkare om du inte är säker på vad som gäller för din allergimedicin eller andra läkemedel som du tar regelbundet. Inte för att du måste deklarera om detta utan mer för att du bör vara medveten om vad som är säkert i trafiken för dig och dina medtrafikanter.
Medicinska intyg för körkort med högre behörighet
Vad gäller läkarintyg för körkort med högre behörighet inom grupperna 2 och 3 så finns det lite striktare regler. Det är ju inte så konstigt då det rör sig om yrkestrafik med fordon som bussar, lastbilar. Även taxichaufförer måste skaffa läkarintyg för taxikörkort.
Här kommer det att krävas medicinskt intyg för att du ska kunna skaffa körkortet såväl som för att förnya det. Den som har körkort med högre behörighet får vart femte år automatiskt brev från Transportstyrelsen om att uppdatera det.
Då gäller det att få ett läkarintyg för körkortet. Detta är ett medicinskt intyg som går igenom saker som syn, hjärt- och lunghälsa såväl som allmän hälsa.
Det finns kliniker som har specialiserat sig på att utfärda medicinska intyg för körkort i Stockholm och andra svenska städer. Dessa kliniker kan hjälpa dig med undersökning, urinprov såväl som hantering av de dokument som Transportstyrelsen vill få in.
Faktum är att du sällan själv måste skicka in de medicinska intygen för körkort när du vänder dig till den här typen av klinik. Det sköter de digitalt vilket spar dig tid och gör att du kan släppa det hela och tänka på annat när du väl har fått ditt intyg.
Särskilda intyg för körkortstillstånd vid rattfylleri
Då spärrtiden på 12 månader är över efter att rattfylla har konstaterats går det att ansöka om körkortstillstånd. Det kan innebära att du får köra med alkolås och betyder också att du måste göra regelbundna kontroller hos en läkare.
Då får du medicinska intyg för körkortet som bevisar att du inte har alkohol i blodet i större mängder än vad som är godkänt i Sverige. Dessutom kan du få läkarintyg för installation av alkolås i ditt fordon om detta krävs.
När det gäller medicinska intyg vid rattfylla för att du ska få fortsätta köra så kan undersökningarna göras sporadiskt. Man vill ju från myndigheters sida försöka fånga upp personer som bryter mot reglerna och då måste man överraska med läkarundersökning så nära inpå att du inte hinner förbereda dig och undvika spriten i tid.
Läkarintyg för studier, adoption, sjöfolk, järnväg och alkolås
Det finns en mängd olika medicinska intyg där det krävs en läkarundersökning och ett läkarintyg för att få tillstånd att resa eller utföra olika handlingar. Några exempel är läkarintyg för studier utomlands, adoption, visum och utlandsvistelse, läkarintyg för sjöfolk, järnväg och tunnelbana och läkarintyg vid krav på alkolås.
Viktigt att gå till rätt läkare
Det är viktigt att gå till rätt läkare och klinik för medicinska intyg för körkort i Stockholm och andra svenska städer. Det bör finnas rätt kompetens på plats så att du slipper gå till andra läkare för att komplettera med fler medicinska intyg.