Intygsgruppen - Specialister på läkarintyg - Läkarintyg för alkolås

Alkolås

Alkolås efter rattfylleri

(Nya regler från den 1 mars 2018)

För den som fått eller riskerar att få sitt körkort återkallat efter rattfylleri eller grovt rattfylleri finns det möjlighet att få fortsätta köra med ett alkolås installerat i bilen. Man måste i så fall ansöka om villkor om alkolås för bil, lastbil eller buss.

Vem kan ansöka om alkolås?

  • För att din ansökan om alkolås ska bli godkänd måste du fått eller riskera att få ditt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri (orsakat av alkohol).
  • ha ett körkort från ett EES-land.
  • vara permanent bosatt i Sverige.

Du kan inte få ett körkort med villkor om alkolås om rattfylleriet skett med narkotika i blodet eller om du använder narkotika. Behandling med narkotikaklassade läkemedel ska vara ordinerat och får inte innebära någon trafiksäkerhetsrisk.

Böter eller fängelsestraff får du även om du får villkor om alkolås, beslutet om alkolås påverkar alltså inte straffet.

Hur lång tid kör man med alkolås?

Tiden med alkolås är ett eller två år och räknas från när du blir delgiven ett beslut om alkolås. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig den tid som körkortet tidigare varit återkallat.

Villkorstiden är två år om det gäller grovt rattfylleri eller om du under de fem senaste åren gjort dig skyldig till upprepade fall av rattfylleri till följd av alkoholförtäring. I övriga fall är villkorstiden ett år.

Alkolåset är personligt

Under villkorstiden får du endast köra fordon utrustat med ett alkolås som är personligt godkänt av Transportstyrelsen samt tillhandahålls av en av de alkolåsleverantörer Transportstyrelsen har godkänt.

Vad är ett alkolås?

Alkolåset består av en liten låda med ett munstycke. Lådan monteras under instrumentpanelen, och spärrar bilen från vanlig start. För att kunna starta fordonet måste föraren göra ett godkänt utandningsprov i munstycket (som understiger 0,1 mg alkohol per liter i utandningsluften, vilket motsvarar 0,2 promille alkohol i blodet). Dessutom måste föraren blåsa vid slumpmässiga tillfällen under färden. Varje blåsning registreras i alkolåsets minnesfunktion. Personer som har nedsatt lungkapacitet eller andra andningssvårigheter bör i förväg ta kontakt med en alkolåsleverantör för att pröva om de klarar den andningsteknik som krävs.

Hur går det till att få läkarintyg för alkolås?

Läkarbesök – Man får träffa doktorn som hjälper dig att fylla i ansökan som ska till Transportstyrelsen. Du lämnar blod och urinprov i samband med läkarbesöket som skall bifogas i ansökan och det tar ca fyra arbetsdagar för dessa provsvar att komma tillbaka.

Läkarbesök efter beviljat alkolås.

Det tar ca 2 veckor innan du får ett beslut ifrån Transportstyrelsen på om du har fått din alkolåsansökan beviljad, och din villkorstid kommer då sättas till antingen 12 eller 24 månader.

När du har blivit fått besked om villkor om alkolås så kan det krävas prover och intyg i samband med att du har ditt alkolås monterat, det är därför viktigt att du hör av dig till oss så fort du får besked ifrån Transportstyrelsen så vi kan följa upp med de provtagningar som krävs.

Pris: 1900 kr ink.moms

Boka tid