Intygsgruppen - Specialister på läkarintyg - Läkarintyg för lastbil och buss

Lastbil och buss

Checklista

  •  Legitimation 
  • Glasögon/Linser (Om du använder) 
  • Lista på aktuella mediciner

Behöver du ett nytt tillstånd eller ska du förlänga din gamla behörighet?

För att kunna få tillstånd att börja övningsköra lastbil eller buss behövs att man ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Ansökan gör du digitalt på Transportstyrelsens hemsida. Din ansökan om körkortstillstånd ska sedan kompletteras av läkarundersökning och ett läkarintyg för körkort högre behörighet. Vi hjälper Dig att få ett läkarintyg i enlighet med de medicinska krav som finns från Transportstyrelsen.

Grupp II: Innefattar C1, C1E, C och CE
Grupp III: Innefattar D1, D1E, D och DE samt TAXI

Vid läkarundersökningen görs en kontroll av synen (ta med eventuella glasögon) och hjärta/lungkontroll samt kontroll av blodtryck. Vidare ska du lämna urinprov för utesluta socker och äggvita i urinen. Vissa kroniska sjukdomar som t.ex. diabetes kan kräva kompletterande intyg från din ordinarie läkare. Efter hälsokontrollen skickas intyget digitalt till Transportstyrelsen.

Synkrav

Det krävs att du har minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen (binokulärt). Ska du ta körkort för lastbil eller buss måste du ha minst 0,8 i synskärpa i det bästa ögat och 0,1 i det sämre ögat. Du får använda glasögon eller kontaktlinser. Vid vissa ögonsjukdomar eller andra förhållanden som kan påverka synen, till exempel dubbelseende, synfältsdefekter och nattblindhet, krävs intyg av en specialist i ögonsjukdomar.

Våra läkarintyg kan du efteråt alltid hitta själv på www.minaintyg.se.

Har du körkort med högre behörighet lastbil eller buss och ska förlänga det?

Ditt C-körkort måste förnyas vart femte år från det år du fyller 45. När det är dags att ansöka om förlängning skickar Transportstyrelsen ut information till din folkbokföringsadress. Din ansökan om förlängning måste komma in till Transportstyrelsen innan din högre behörighet på ditt körkort går ut. Ibland kan du behöva ansöka om förlängning med läkarintyg redan innan du fyller 45 år, se mer information om detta på Transportstyrelsens hemsida. Observera att om du har diabetes så är det tätare intervall för kontroller. Vi utför även diabetesintyg.

Pris: 1000 kr ink.moms

Boka tid